Czy czerwone wino jest zdrowe?

Kieliszek czerwonego wina do obiadu to doskonały sposób na jasny umysł, zdrowe serce oraz wieczną młodość. Gdyby kupno tego trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem. Co sprawia, że czerwone wino posiada tyle właściwości prozdrowotnych?

Co zawiera czerwone wino?

Nie tajemnicą jest, że w czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w jego białym odpowiedniku. Związki te skutecznie zwalczają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się komórek. To właśnie pestki skórki i szypułki winogron zawierają cenne polifenole. A przecież wina czerwone wyrabia się z całych groń owoców wraz z pestkami, skórką i łodyżkami. Natomiast białe wina produkowane są z samego dołu, a pestki i skórką zostają usunięte z owoców na początku procesu. Ilość polifenoli w winie zależy przede wszystkim od szczepu winogron, technik stosowanych przy wyrobie trunku oraz regionu uprawy. Pod tym względem najlepsze są wina z Portugalii i Francji. Szukając czerwonego wina z tych regionów, koniecznie sprawdź Cabernet Sauvignon.

Wino obfituje również w magnez, wapń i potas. Niektóre gatunki zawierają w swoim składzie także dobrze przyswajane kwasy organiczne (winowy, jabłkowy, acetylosalicylowy), żelazo, rozpuszczony błonnik oraz żelazo.

Czerwone wino a prawidłowe funkcjonowanie serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy zapewniają ochronę przed zakrzepami i miażdżycą. Przeciwdziałają one utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając także o to, aby płytki krwi nie zlepiły się ze sobą. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i tym samym udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze, jak kwercetyna i resweratrol, chronią DNA oraz likwidują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za chorobę wieńcową.

Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy, zwany także aspiryną, rozrzedza krew, natomiast polifenole zmniejszają ciśnienie tętnicze, przeciwdziałając zawałowi serca.

W związku z dużą zawartością garbników czerwone wino sprzyja również prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite w trakcie posiłków, zwiększa produkcję śliny i wydzielanie enzymów trawiennych, a także poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze sprawniej trafiają do krwi. Ponadto niektóre substancje zawarte w winie sprzyjają wydzieleniu żółci, co pozytywnie wpływa na trawienie tłuszczów.

Czerwone wino przedłuża młodość i zwalcza infekcje

Flawonoidy, likwidując wolne rodniki, wzmacniana układ odpornościowy organizmu, a tym samym przeciwdziałają infekcją. Bakteriobójcze działanie wykazują zawarte w winie związki polifenolowe, które powstają w procesie fermentacji. Coraz częściej mówi się również o antywirusowym działaniu tego trunku. Badania wykazały, iż osoby pijące wino i niepalące znacznie rzadziej zmagają się z grupą niż niepalący abstynenci. Co więcej, zawarte w czerwonym winie antyoksydanty spowalniają proces starzenia się skóry. Likwidując wolne rodniki, pomagają przedłużyć jej młody wygląd.