Po skonsumowaniu przetworów z glutenem mają miejsce u Ciebie reakcje uczuleniowe to dowód, że powinniście przestąpić na dietę bezglutenową. Najczęściej są to plamy na skórze, które szybko oceni lekarz. W momencie nietolerancji glutenu, także układ pokarmowy daje o sobie znać. Występują wtedy wzdęcia, nadmierne gazy, nudności i inne. W razie podejrzenia alergii na gluten należy wybrać się do gastrologa, który zaleci konkretne badania. Gdy podejrzenia się potwierdzą, poleca się wprowadzenie diety bez glutenu.
Gluten – w jakich artykułach możemy go znaleźć?
W zbożach znajdują się białka i to one w swym składzie zawierają gluten. Dieta bezglutenowa odrzuca wszelkie produkty ze zbóż. W skład wchodzą na przykład: pieczywa, mąka tortowa, sosy z dodatkiem mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.
Dieta bezglutenowa to dieta wykluczeniowa, która wyłącza ze przyjmowanej żywności elementy posiadające białka glutenu. Wykorzystywana jest najczęściej podczas terapii celiakii. Słabość ta będzie dla wielu bezustanną nietolerancją glutenu, która powoduje przemiany w błonach jelita cienkiego. Celiakia to schorzenie o fundamencie autoimmunologicznym.
Układanie jadłospisu przy diecie bezglutenowej
Produkty z glutenem należy wykluczyć. Trzeba je wymienić na produkty go pozbawione. Dieta wykluczająca gluten bazuje na eliminowaniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej oraz zamiany jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Mnóstwo osób nietolerujących gluten może również kupować produkty złożone z mąki owsianej. Owies to zboże bezglutenowe. Jednakże z powodu tego, że wiele upraw owsa leży niedaleko upraw pszenicy, to w przetworach z tegoż zboża mogą znajdować się niewielkie ilości glutenu. Mąka bezglutenowa mieści taką informację na opakowaniu.
Priorytetowe jest czytanie składów na pudełku. Trzeba pamiętać, iż zbilansowana dieta bez glutenu nie może być pozbawiona węglowodanów. Istnieje wiele artykułów między innymi: makarony, które nie mają glutenu a także dostarczają optymalną ilość węgli. Moda na dietę bezglutenową sprawiła, że producenci z chęcią oferują różnorodne artykuły bezglutenowe.
To w ogóle nie jest tak skomplikowane, jak się na początku wydaje! W przypadku, gdy mamy wątpliwości powinniśmy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Warto poszukiwać artykuły oznaczone zielonym przekreślonym kłosem. Ten symbol to zapewnienie producenta. Jest on atestowanym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.
Comments