Klasyczne naleśniki serwowane z ulubionymi dodatkami to prosty sposób na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. My proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję z dodatkiem czekolady i puszystego twarożku. Nasze naleśniki przygotujesz równie szybko co tradycyjne, wykorzystując do tego łatwo dostępne składniki. Zobacz, jakie to proste!
Kakaowe naleśniki z twarożkiem – przepis
Jeśli uwielbiasz naleśniki, ale chciałbyś spróbować czegoś nowego, to nasz przepis na pewno spełni Twoje oczekiwania. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, dlatego sprawdzą się jako szybkie i pożywne śniadanie. Kakaowe naleśniki z twarożkiem stwarzają też wiele możliwości do modyfikacji, gdyż możesz je wzbogacić sezonowymi owocami lub brzoskwiniami z puszki.
Lista składników na ciasto:
- 250 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 20 g kakao z Ghany E.Wedel
Składniki na nadzienie:
- 150 g twarogu,
- garść rodzynek,
- 70 ml śmietany,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Kakaowe naleśniki z twarożkiem nie tylko świetnie smakują, ale też apetycznie prezentują się na talerzu. Są znacznie prostsze i szybsze niż przepis na babkę czekoladową, a zawierają podobne składniki. Możesz więc potraktować je jako alternatywę, gdy nie masz dużo czasu, aby przygotować słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Sposób przygotowania – krok po kroku
- W misce roztrzep jaka z mlekiem.
- Stopniowo dosypuj mąkę i kakao, cały czas mieszając, aby powstała jednolita konsystencja bez grudek.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron.
- Gdy naleśniki się smażą, przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, śmietanę i cukier waniliowy, a na koniec dodaj rodzynki i połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Usmażone naleśniki posmaruj grubszą warstwą nadzienia i zawiń w rulon.
Kakaowe naleśniki możesz podawać od razu po usmażeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. W wersji wzbogaconej możesz na wierzch nałożyć bitą śmietanę, posypać kakao i udekorować świeżymi owocami.
Kakaowe naleśniki z twarożkiem zawsze wychodzą idealne. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jakie są pyszne. Smacznego!
Comments