Kuchnia

Wina z Polski – hit czy kit?

0
winiarnia zamojska - Wina z Polski - hit, czy kit

Przyjęło się, że kupując wino, sięgamy po produkty z Włoch, Francji czy Hiszpanii, nawet nie biorąc pod uwagę rodzimych produktów. Najwyższy czas to zmienić. Winiarnia zamojska w ciągu 12 lat przeszła olbrzymią metamorfozę. Zamiast 21 winnic, jak w 2012 roku obecnie jest ich aż 511. To ogromna zmiana, która wskazuje, że polskie wina przyjęły się nie tylko u nas, ale również na całym świecie.

Dlaczego warto wybrać polskie wina?

Winiarnia zamojska została stworzona przez grupę młodych i ambitnych ludzi, którzy cenili włoski i francuski smak dobrego wina. To właśnie te kraje umożliwiły im zdobycie potrzebnych umiejętności i wiedzy, jak łączyć ze sobą poszczególne składniki, jak stworzyć mieszankę, która przypadnie do gustu wielu osobom. Z hobby powstał prawdziwy biznes, a oferowane wina zaledwie po kilku latach stanowią połączenie wigoru, doskonałej jakości oraz ciekawego smaku. Największym komplementem dla polskich win są słowa płynące z ust francuskich, włoskich i hiszpańskich ekspertów – zachwytów nie ma końca, zewsząd słyszy się słowa „znakomite”. Winiarnia zamojska ma powód do dumy, tak samo, jak i my.

Wina pochodzące z naszego kraju można bez trudu rozpoznać na tle innych, gdyż są kwaskowate, wykazują się także mineralnością i nie są zbyt gęste. Wybór też jest całkiem spory, gdyż dostępne są białe wina w trzech stylach oraz czerwone w minimum dwóch. Czerwone trunki, czyli te bardziej wymagające potrzebują dopracowania, gdyż cały proces produkcji nie należy do łatwych, dużym utrudnieniem jest także niewystarczająca ilość słońca. Jednak białe polskie wina to doskonały produkt, zapewniający wyjątkowy smak i bogaty aromat. Na uwagę zasługują także wina pomarańczowe i lodowe, które jeszcze kilka lat wstecz były produkowane przede wszystkim w Niemczech i Kanadzie.

Jak powstają polskie wina?

W Polsce warto też nabyć wina ze szlachetną pleśnią, które nieco przypominają węgierskie tokaje.

Winiarnia zamojska produkuje wina nie tylko z winogron, ale korzysta z owoców miękkich, czyli wiśni i porzeczek Do trunków dodawane są także wymagające owoce, a wśród nich gruszka oraz agrest. Nadają wyjątkowego smaku, ale wymagają delikatnego łączenia i właściwej proporcji.

Polskie wina na pewno zasługują na uwagę. Produkty są wyjątkowe, ciekawe i cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w naszym kraju, ale również w całej Europie i dalszych regionach świata.

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Kuchnia