Naturalny miód ma korzystne działanie na zdrowie człowieka. Należy jednak pamiętać o tym, że jest on substancją silnie uczulającą, więc osoby mające tendencję do reakcji alergicznych, powinny zachować ostrożność. Przyjrzyjmy się, jakimi właściwościami leczniczymi cechuje się każdy pszczeli produkt.
Dlaczego miód jest zdrowy?
Miód jest jednym z podstawowych produktów pozyskiwanych z ula. Znaleźć można trzy typy miodów: spadziowe, nektarowe oraz nektarowo-spadziowe. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą smakiem, aromatem i kolorem. Najpopularniejsze miody spadziowe to te otrzymywane ze spadzi świerkowej i sosnowej, zaś z miodów nektarowych należy wyróżnić: lipowy, wrzosowy, rzepakowy, gryczany i akacjowy.
Dobroczynne właściwości miodu wynikają przede wszystkim z faktu, iż zawiera mikroelementy, enzymy oraz kwasy organiczne. Ich zawartość jest różna, w zależności od jego pochodzenia. Miód jest również bogatym źródłem witamin: głównie z grupy B – B1, B2, B5 oraz B6. Obecna jest w nim również witamina A, C, D i K oraz kwas foliowy i nikotynowy.
Jego niezwykłe właściwości były doceniane już przez nasze babcie. Jest dobrym specyfikiem na przeziębienie, działa antywirusowo i antybakteryjnie, a także może być pomocny w walce z problemami z wątrobą. Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, a nawet działa kojąco na nasze nerwy.
Jest doceniany również w kosmetyce – jego właściwości poprawiają ukrwienie skóry, pobudzają jej metabolizm oraz polepszają właściwości hydratacyjne. Może być stosowany przez osoby zmagające się z trądzikiem, gdyż zapobiega powstawaniu wyprysków. Wygładza skórę, odżywia ją i regeneruje, a także rozjaśnia i poprawia jej ogólną kondycję.
Jakie właściwości ma kit pszczeli?
Pit pszczeli, znany wszystkim jako propolis, jest to żywica zbierana z pąków sosny. Jest on pszczołom potrzebny, by wypełnić szczeliny w ulu. Ten pszczeli produkt ma właściwości lecznicze. Działa on dobroczynnie na skórę, gdyż zmiękcza ją, a dzięki zawartym w nim substancjom antybakteryjnym, przyspiesza proces gojenia się ran. Propolis ma również właściwości antybiotyczne, przez co hamuje rozwój grzybów, bakterii, pierwotniaków oraz wirusów. Ma działanie miejscowo znieczulające, dlatego też możemy znaleźć go jako dodatek do leków na ból gardła. Może działać w sposób uspokajający na ośrodkowy układ nerwowy, a także przyspieszać procesy trawienia.
Pszczeli produkt – pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy uznany jest jako środek, którym można leczyć niemal wszystkie choroby. Znaleźć można opinie, że spowalnia procesy starzenia się, podnosi ogólną odporność organizmu. Dodatkowo jest polecany dla osób uprawiających sport, gdyż pomaga zwiększyć wydolność organizmu w trakcie wysiłku oraz ułatwia walkę z nadprogramowymi kilogramami. Jest on dobroczynną substancją dla alergików, gdyż łagodzi objawy kataru siennego i niektórych alergii.
Co wyróżnia mleczko pszczele?
Mleczko pszczele jest płynną i gęstą substancją. Jest barwy kremowej lub niebieskobiałej, zaś w smaku jest ostra, kwaśna, cierpka i słona. Świetnie nadaje się jako dodatek do miodu, przez co wzbogacone zostają jego właściwości odżywcze. Ma on w swoim składzie mnóstwo dobroczynnych substancji, takich jak prolina, witaminy z grupy B, witaminę C, węglowodany i proteiny. Każda z nich pełni określoną funkcję, która korzystnie działa na organizm człowieka, np. witaminy z grupy B są niezbędne do właściwego funkcjonowania skóry, a proteiny nadają jej jędrność i gładkość. Uważa się, że mleczko pszczele może mieć korzystny wpływ na różne sfery życia. Poprawia się odporność, w związku z czym, spada zachorowalność na choroby. Korzystnie wpływa na intymną sferę życia, gdyż może być pomocne w leczeniu impotencji i podniesieniu poziomu libido. W przypadku kobiet może wspomóc proces płodności, poprzez stymulację owulacji. Niektórzy twierdzą, że mleczko pszczele jest pomocne w utrzymaniu ciąży, gdyż zwiększa poziom progesteronu. Ponadto, działa pobudzająco na proces laktacji.
Comments