Glutamina to aminokwas endogenny, naturalnie występujący w ludzkim organizmie, co znaczy, że nie musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Jest jednym z trzech najliczniej występujących we krwi i mięśniach aminokwasów. Największa ilość glutaminy znajduje się w mięśniach szkieletowych. Ponadto znajdziemy ją w niektórych narządach jak płuca, wątroba, a nawet mózg.
Glutamina pełni kilka istotnych funkcji w organizmie:
– poprawia pracę układu pokarmowego;
– podnosi wydolność podczas uprawiania sportu;
– wzmacnia układ odpornościowy;
– wspomaga wzrost masy mięśniowej;
– reguluje poziom cukru we krwi.
Zazwyczaj glutamina nie musi być suplementowana, ale zdarzają się sytuacje zwiększonego zapotrzebowania na tę substancję i wówczas dostarczanie jej z zewnątrz jest wskazane.
Należy rozróżnić glutaminę, czyli naturalny aminokwas występujący w ludzkim organizmie, a l-glutaminę, która jest biologicznym odpowiednikiem tego związku pozyskanym ze źródeł roślinnych i dostępnym w aptekach w formie suplementu diety.
L-glutamina jest najbardziej przydana sportowcom z uwagi na fakt, iż bierze udział w metabolizmie amoniaku powstającego w wyniku przemian białkowych. Oczyszcza więc organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także wspomaga przyrost masy mięśniowej.
Podczas treningów dochodzi do uwalniania glutaminy z mięśni szkieletowych i spadku jej poziomu w organizmie, stąd zachodzi potrzeba suplementacji tego związku z zewnątrz. Podawana w formie syntetycznej l-glutamina ochrania mięśnie, regeneruje je po mikrourazach, dostarcza energii i poprawia równowagę azotową.
Jest wykorzystywana w pierwszej kolejności przez mózg, układ odpornościowy i jelita, dla których pełni ważne funkcje. L-glutamina jako neuroprzekaźnik wspomaga pracę mózgu, poprawia działanie układu immunologicznego i uszczelnia jelita. Może więc dojść do sytuacji, że spora część suplementowanego związku zostanie spożytkowana do wyżej wymienionych funkcji a to, co wówczas pozostanie, wystarczy tylko do zregenerowania mięśni po doznanych w czasie treningu wytrzymałościowego mikrourazach, a nie pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej.
Stąd niektórzy sportowcy mogą powątpiewać w dobroczynne działanie l-glutaminy.
Rozwiązaniem jest suplementacja odpowiedniej ilości tego związku. W tradycyjnym jadłospisie dostarczamy organizmowi około 10 g glutaminy, która znajduje się m.in. w mięsie wołowym, drobiowym, jajkach, rybach i niektórych produktach mlecznych.
Podczas uprawiania sportu można dostarczać organizmowi 15-35 g tej substancji w formie suplementu diety. Jeśli treningi są wzmożone, wówczas można zwiększyć podaż do 20-40 g. Nie należy przekraczać górnej granicy dawki, ponieważ wówczas obciążymy niepotrzebnie wątrobę i nerki.
Comments