KuchniaZdrowie

Zgaga – zlikwiduj przyczynę a nie objaw

0
Computer Generated Image:

Na zgagę najczęściej stosuje się leki, które neutralizują kwas żołądkowy. Dzięki temu cofająca treść żołądkowa nie drażni przełyku. Może się wydawać, że po problemie, ale czy na pewno? Dlaczego to co zjemy często cofa się do gardła? Co za to odpowiedzialne i jaki jest najlepszy sposób na zgagę?

Zgaga czyli uczucie pieczenia, palenia przełyku jest następstwem refluksu żołądkowego. Refluks jest często spowodowany niedomykalnością odźwiernika żołądka. Odźwiernik nie domyka się jeśli w żołądku jest zbyt niski poziom pH. Wniosek jest taki, że środki na zgagę  zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego po przyniesieniu chwilowej ulgi pogłębiają problem.

Co robić ?

Najprościej mówiąc należy przywrócić w naszym organizmie homeostazę, czyli najbardziej korzystne warunki do zachodzenia procesów trawienia i wchłaniania. Jest to szczególnie ważne u osób, które przyjmowały inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne. Można to osiągnąć stosując:

  • Probiotyki -odbudowa flory bakteryjnej
  • Maślany – odżywiają komórki nabłonka jelitowego
  • Monolauryn – wzmacnia odporność
  • Karnozynian cynku – wspiera ochronę śluzówki żołądka

Przyjmowanie suplementów powinno być skonsultowane z gastrologiem i dietetykiem. Użycie wszystkich preparatywnie nie gwarantuje sukcesu. Tylko dobrze ukierunkowana terapia, którą poprzedzi odpowiednia diagnostyka jest gwarancją sukcesu.

Co jeść?

Dieta jest nieodłącznym elementem leczenia każdego schorzenia. Należy spożywać warzywa do każdego posiłku, zjadać nie więcej niż dwie porcje owoców dziennie, zadbać o odpowiednią ilość białka i tłuszczu w diecie. Najlepiej zrezygnować z pszenicy i ograniczyć nabiał, gdyż są to produkty, które podrażniają układ pokarmowy i prowadzą do niedrożności jelit.

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Kuchnia