Anemia – skąd się bierze i jak ja leczyć?

Anemia – skąd się bierze i jak ja leczyć?

Osłabienie, blada cer, apatia, nerwowość, bóle brzucha i wiele innych dolegliwości mogą świadczy o anemii. Czym ona jest? Jeśli w twoim organizmie brakuje żelaza, wtedy może pojawić się anemia.

Inne objawy schorzenia

Kiedy spada poziom krwinek czerwonych i hemoglobina, w efekcie pojawia się niedokrwistość. Najczęściej jest to objaw wspomnianej wyżej anemii. Organizm nie funkcjonuje jak należy, chory odczuwa osłabienie, pojawiają się problemy ze skórą, paznokciami i włosami. Chory odczuwa też rozdrażnienie, niemożność utrzymania koncentracji na wysokim poziomie i męczliwość. Oczywiście jest kilka postaci tego schorzenia, od lekkiego po takie, które może zagrażać życiu. Najczęściej anemia przybiera jednak formę delikatną, ale i w takim przypadku trzeba ją od razu po wykryciu leczyć. Po udaniu się do lekarza i wykonaniu badań diagnostycznych zostanie wdrożone odpowiednie leczenie farmakologiczne, aby jak najszybciej poziom żelaza i hemoglobiny wrócił do normy.

Jakie są przyczyny anemii?

Przede wszystkim odpowiadają za nią niedobory żelaza w organizmie, które mogą wynikać na przykład z powodu złego wchłaniania tego pierwiastka. Największej podaży żelaza wymagają kobiety w ciąży, karmiące i osoby młode, będące w fazie wzrostu i ogólnie rozwoju. Utrata żelaza może wynika z krwawienia z układu rodnego, przede wszystkim w czasie obfitych i przedłużających się miesiączek. Często też powodem niedoboru tego cennego pierwiastka mogą być problemy z układem pokarmowym, np. przy nieuregulowanej kwasocie żołądka czy problemach z przełykiem. Oprócz tego anemia może wynikać z chorób przewlekłych, takich jak zakażenia bakteryjne, grzybiczne i wirusowe. Często też do anemii przyczynia się bark witaminy b12 i kwasu foliowego.

Jak zapobiegać utracie żelaza? Sok z pokrzywy!

Najlepiej zacząć od diety bogatej w żelazo. Trzeba więc spożywać sporo mięsa z zawartością tego pierwiastka (wołowina, cielęcina, wątróbki), ryby (m.in. sardynki i makrele), żółtko jajka, orzechy pistacjowe (ale nie tylko) warzywa (buraki, szpinak, zielony groszek, szpinak. Pietruszka, fasola groch czy soczewica. Oprócz tych produktów warto sięgnąć po cenny sok z pokrzywy. Kryje się w nim mnóstwo witamin (A, B2, C, E, K) oraz flawonoidy, sole mineralne i wspomniane wyżej żelazo niezbędne do powrotu do zdrowia w anemii. Nie brakuje w niej także wapnia, magnezu czy krzemu. Sok z pokrzywy działa też łagodnie moczopędnie, dlatego za jego pomocą można zrobić dobry detoks organizmu. Zwiększa poziom hemoglobiny oraz czerwone krwinki w organizmie. Oprócz tego zawarte w nim składniki wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałają zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Sok z pokrzywy to opłacalny zakup, bo oprócz wspomagania leczenia anemii może przydać się także do stosowania zewnętrznego na skórę i do pielęgnacji włosów. Właściwości pokrzywy są nieocenione.